Pon - Pet : 08:00 - 16:00
info@pbs.ba
+387 33 278 520

Obavijest

o postupanju Privredne banke Sarajevo d.d. Sarajevo s neaktivnim računima pravnih lica

Obavijest o postupanju Privredne banke Sarajevo d.d. Sarajevo s neaktivnim računima pravnih lica

Poštovani klijenti,

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, želimo Vas upoznati s postupanjem Banke po neaktivnim računima pravnih lica.

Neaktivnim  računom  smatra  se  račun  na  kojem  nije  bilo  aktivnosti  polaganja  ili povlačenja sredstava s računa, od strane zakonskog zastupnika i druge ovlaštene osobe u razdoblju od 12 mjeseci od dana zadnje aktivnosti.

Za  aktivaciju  neaktivnog  računa  potrebna je identifikacija, te  ažuriranje dokumentacije  i  provođenje transakcije po neaktivnom računu (uplata, isplata ili prenos).

Ako  Klijent  trenutno  nema  potrebu  za  korištenjem  neaktivnog  računa,  nije  u  obvezi  izvršiti aktivaciju istoga. U tom slučaju, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, Banka je u obvezi onemogućiti transakcije po tom računu bez prethodne identifikacije Klijenta, što će značiti nemogućnost korištenja platnih kartica i elektronskih usluga vezanih za taj račun.

Ako nije bilo izmjene u ličnim podacima Klijenta, odnosno ako je Klijent ažurirao dokumentaciju, potrebno  je  samo  provesti  transakciju  uplate,  isplate  ili  prenosa sredstava,  kako  bi  se  račun smatrao aktivnim.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana obavijesti Banke o proglašenju računa neaktivnim, Klijent ne aktivira račun, Banka će ugasiti takav račun ukoliko na njemu nema sredstava. Za gašenje računa ne naplaćuje se naknada.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana obavijesti Banke o proglašenju računa neaktivnim, Klijent ne aktivira račun, na kojem ima sredstava, Banka će račun staviti u status neaktivan i odložiti gašenje računa dok se stanje na računu ne svede na KM 0,00.

Po neaktivnom računu Banka obračunava i naplaćuje naknadu za vođenje računa kao da je aktivan, sve  dok na  njemu  ima  sredstava.  Kamata  na  neaktivne  račune  obračunava se  kao kamata na depozite po viđenju.

Na ovom linku pogledajte listu računa koji će postati neaktivni na dan 31.08.2018. godine.

 

Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo

Sarajevo, 15.08.2018. godine.